english suomi  

Ainutlaatuinen kansallisaarteemme spektroliitti löydettiin ensi kerran 1940-luvun alussa sattumalta Salpalinjan rakentamisen yhteydessä Ylämaalla.

Tämän maailman kauneimman labradoriitin rakenne on hyvin erikoislaatuinen.  Kide on kuin korttipakka, joka koostuu millimetrin sadasosan paksuisista päällekkäisistä lamelleista. Kiven pinnassa voi nähdä kaikki kirjon värit:  sinistä, vihreää, keltaista
sekä oranssin ja punaisen eri sävyjä. Värileikin eli labradorisoinnin aiheuttaa mm. valon heijastuminen  näistä äärimmäisen ohuista kivikerroksista.

Spektroliitti, kirjaimellisesti pala isänmaatamme, on arvokkain mahdollinen lahja ja koristaa tänä päivänä monen valtiovieraankin pukua.

Spektroliitista tehdään koruja, kelloja, koriste- ja käyttöesineitä, keittiötasoja, hautakiviä, pinnoitelaattoja ja yksinkertaisimmillaan spektroliitti toimii jopa kiukaan koristeena: löylyä heitettäessä kide hehkuu upeasti.

Spektroliittia viedään myös ulkomaille raakakivenä, hiottuina kivinä valmiina upotettavaksi koruihin tai valmiina koruina. Meillä onkin aihetta ylpeyteen sillä omassa kallioperässämme on runsas esiintymä maailman kauneinta, sateenkaaren väreissä hehkuvaa labradoriittia - spektroliittia!

Spektroliitinluokituksesta A-luokan spektroliittia

   

Lisätietoja

Spektroliittiluokitusryhmän puheenjohtaja:
Esko Hämäläinen                                         eskohamalainen@hotmail.com  puh. 0400 391 590           

Ylämaalla louhitaan vuosittain mittavat yli 300 000 tonnia (n.7500 rekkakuormallista) graniittia, josta suuri osa on vientiin menevää pallokiteistä Ylämaan ruskeaa graniittia (kauppanimi Baltic Brown) ja vihreää graniittia (Baltic Green). Niistä samoin kuin spektroliitistakin valmistetaan  mm. tyylikkäitä keittiötasoja ja muita sisustustuotteita.

Tässä muutama Ylämaalla toimivista graniittia louhivista yrityksistä:
www.ylamaagroup.fi
www.palingranit.fi  

Baltic Brown, Ylämaa